• Hilla

Henkisellä polulla

Rakas ystävä,

mitä henkisyys sinulle merkitsee? Mistä elementeistä se koostuu?


Kun nyt mietin tilannetta, jossa itse olen omalla henkisellä polullani, en voi kuin ihmetellä mitä kaikkea tämä polku on tuonutkaan minulle. Omissa mielikuvissani oma henkinen polkuni on metsäinen polku, jossa suurimmaksi osaksi nautin kulkemisesta, mutta monta kertaa olen joutunut pysähtymään vaikean kivikon tai ylitsepääsemättömän kosken äärelle. Usein ne tulevat kuin yllättäen ja saavat minut kaatumaan, mutta ne ovat siinä polulla syystä. Kun ymmärrykseni lisääntyy, nousen takaisin jaloilleni, polkuni helpottuu ja myös puut ympärilläni lisääntyvät. Puut pitävät minusta huolta.


Tätä tekstiä kirjoittaessani näen ikkunastani erilaisia puita. Ne kertovat minulle omaa tarinaansa ja minä kerron heille omaani. Joskus kuljen metsässä luottaen, että puut kertovat minulle minne pitää mennä. Kiinnitän huomioni taipuisiin oksiin, jotka kuin merkkinä osoittavat tietä ja lähden kulkemaan viitoitettua polkua pitkin. Uteliaisuuteni johdattaa minut usein toinen toistaan upeampiin paikkoihin.


Kuva: Ian Schneider


Henkinen polkuni johdatti minut myös Minä Olen -messujen pariin. Olen viimeiset kolme vuotta kiinnittänyt erityistä huomiota henkiseen kasvuuni, antanut välillä periksi ja unohtanut oppimani sekä palannut takaisin polulle, jota minun kuuluu kulkea. Työskentely Minä Olen -messuille on antanut lisää ymmärrystä tästä polustani. Tämän lisäksi Minä Olen -messujen yhteistyökumppanit tukevat tätä polkuani ja huomaan joka kerta uuden tilanteen äärellä sanovani itselleni "Näin tämän pitkin mennä."


Sanokaa, jos olen väärässä, mutta minulla on sellainen tunne, että yhteistyökumppanimme Hidasta elämää antaa monille kriisin kokeneille lohdun lisäksi aivan uuden suunnan elämässään. Olen nähnyt lukuisia kertoja, kuinka ystäväni ovat jakaneet Instagramissa aforismeja, joita Hidasta elämää on Instagram-tilillään julkaissut. Koska usein tiedän mitä ystäväni käyvät läpi, tiedän, että nuo aforismit kolahtavat suoraan sydämeen. On lohduttavaa saada vahvistusta sille, ettei ole surujensa kanssa yksin. On itseluottamusta lisäävää kuulla kuinka ihana, tärkeä, herkkä ja voimakas on. On ihanaa, kun joku muistuttaa, että on ihan ok olla juuri tällainen ja että on myös ok kehittyä.


Hidasta elämää on paljon muutakin kuin aforismeja. Se on media, joka tarjoaa mm. artikkeleita, blogeja, kirjoja ja verkkokursseja. Henkisyys aiheena on kuvailtu heidän sivuillaan näin "Ihmisen henkisen alkuperän pohtimista, kokemista ja elämistä" (lähde: Hidasta elämää).


Tätä samaa pohdintaa kävin myös viime viikolla, kun pääsin kertomaan messuista Valopäät-podcastiin, jonka ihania isäntiä ovat Henri Järvinen ja Jan Ahonen. Valopäät-podcastiä voit kuunnella esimerkiksi osoitteessa Uskotoivorakkaus.fi. Molemmat isännät tulevat muuten luennoimaan messuillemme ja edustavat yhteistyökumppaniamme Kirkko Helsingissä, joka tarjoaa mm. Kirkko ja kaupunki-median, Tuomasmessun, Hiljaisuuden ystävät sekä Hiljaisen tilan. Podcastin nauhoituksen jälkeen juttelin Henrin kanssa mm. henkisyydestä, synneistä ja hiljaisuudesta. Henri tulee ensi viikolla meidän Kaffepaussille eli Facebook-liveen haastatteluun, joten menemme keskustelussamme varmaan vieläkin syvemmälle.


Keskustelujen lisäksi lukeminen on kuulemma hyväksi. Sanon siksi "kuulemma", koska en itse oikein välitä lukemisesta, joka vie pitkiä aikoja. Olen kuitenkin innostunut äänikirjoista. Äänikirjathan eivät ole mikään uusi juttu - lapsenakin mielummin kuuntelin satuja kasetilta kuin luin kirjoja. Muistatteko kohdan "plim, nyt voit kääntää sivua"? Äänikirjoja on helppo kuunnella samalla, kun teen jotain kotiaskareita, käyn lenkillä tai puuhaan mitä milloinkin. Tällä hetkellä minulla on kuuntelussa yhteistyökumppanimme Viisaan Elämän ku