• Hilla

NLP (neurolingvistinen prosessointi)

Rakas ystävä,

muistatko vielä ne lapsuuden syksyt, jolloin haravoinnin yhteydessä tehtiin lehtikasoja ja niillä kasoilla ja lehdillä leikittiin? Muistatko vielä sen tunteen, mikä siitä tuli, kun lehdet lensivät päällesi heitettyäsi ne ilmaan? Muistatko sen tunteen, kun hyppäsit lehtikasaan? Olivatko ne tunteet täynnä riemua, kepeyttä ja onnellisuutta? Muistatko tilanteen, jolloin nämä tunteet kaikkosivat ja lehtikasoista tulikin punkkikasoja, pakollisia pahoja, jotka vain täytyy siivota pois? Ehkäpä mielesi ohjelmoitiin uudelleen, etkä edes huomannut mitä siinä tapahtui.


Mielen ohjelmointi onkin varsin kiinnostavaa. Siksipä viime viikolla tutustuimmekin aiheeseen nimeltään NLP eli neurolingvistinen prosessointi. Aiheesta pidetty FB-live eli Keskiviikkokahvit ja tämän jälkeen tehty NLP-harjoitus tallennettiin YouTube-kanavallemme (jonne pääset painamalla tästä). Kerron sinulle NLP:stä nyt myös tässä blogitekstissä ja teksti perustuu Suomen NLP-yhdistyksen nettisivuilta löytyviin tietoihin.


Kuva: David Boozer


Mitä NLP on?


Suomen NLP-yhdistyksen sivuilla NLP:stä kerrotaan näin:


"NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi on ajattelutapa ja toimintamalli, joka auttaa ihmisiä kehittämään osaamistaan ja käyttämään sitä eri tilanteissa parhaalla mahdollisella tavalla.


NLP on asenne, joka on uteliaisuutta, seikkailunhalua sekä halua oppia taitoja, joiden avulla voi nähdä elämän ainutkertaisena ja rajoittamattomana mahdollisuutena kehittyä.


NLP on käytännöllinen tietoisuuden kasvattamisen väline ja sisältää runsaasti tehokkaita menetelmiä henkilökohtaiseen muutokseen ja sujuvaan vuorovaikutukseen.


NLP on myös johtamismenetelmä, vuorovaikutusmalli, valmennusfilosofia ja terapiamuoto, joka koostuu joukosta taustaoletuksia, sekä näiden varaan rakentuvista malleista ja menetelmistä.


NLP on taitojen ja osaamisen tutkimista. Ongelmia ja niiden historiaa katsotaan tarvittavien taitojen ja voimavarojen näkökulmasta.


Nimestään huolimatta neurolingvistinen ohjelmointi ei ole neurologiaa tai neuropsykologiaa. Tässä yhteydessä 'neurolingvistinen' viittaa NLP:n taustaoletukseen, että ihmisen mieli ja keho toimivat kokonaisuutena, jossa esimerkiksi kielen tason ilmiöt ovat läheisessä yhteydessä solutasoon ja päinvastoin. Näin kielen avulla voi esimerkiksi saada aikaan solutason muutoksia. Sanat edustavat tulkintojamme todellisuudesta, ja niillä on kyky saada meidät punastumaan, stressaantumaan, rauhoittumaan tai innostumaan. Sanojen avulla voimme luoda ja ylläpitää prosesseja, jotka tuottavat elimistöön fysiologisia muutoksia. Samoin meidän fysiologinen tilamme vaikuttaa siihen, millaisin sanoin ja käsittein tulkitsemme ympäröivää todellisuutta."


(Lähde: Suomen NLP-yhdistys)


NLP käytännössä ja sen vaikutukset


Keho ja mieli tosiaan ovat yhteydessä, siitä olemme varmasti samaa mieltä. Mutta kuinka käytännössä sitten saadaan nämä toimimaan keskenään itselleen suotuisimmalla tavalla? Suomen NLP-yhdistyksen sivuilla NLP:n käytänteistä kerrotaan seuraavasti.


"NLP:n avulla voimme kartoittaa subjektiivisen kokemuksen rakenteita. Kuinka ajattelemme? Kuinka opimme? Kuinka tulemme hyvälle tuulelle tai vihaisiksi? Kuinka onnistumme tai emme onnistu? Prosesseissa ja harjoituksissa opetellaan havaitsemaan ja haluttaessa muuttamaan kokemusten rakenteita, käyttäytymismalleja sekä vuorovaikutus- ja käyttäytymisprosesseja. NLP auttaa toteuttamaan juuri ne tarvittavat muutokset ajattelussa, käyttäytymisessä ja toiminnassa, joita tarvitaan haluttujen tulosten aikaansaamiseksi.


Jotkin NLP:n metodit liittyvät kielenkäyttöön, toiset taas mielikuvien työstämiseen. Lisäksi on olemassa NLP -menetelmiä, jotka perustuvat kehon asentoihin ja liikkeeseen. Näitä malleja ja tekniikoita voi käyttää yksin tai yhdessä muiden kanssa.


NLP:ssä kiinnostuksen kohteena eivät ole ongelmat ja niiden historia, vaan taito, taitavuus, onnistumiset sekä niiden rakenne. NLP on ennen kaikkea teknologia, jonka avulla saadaan aikaan toivottuja muutoksia ja sen myötä haluttuja tuloksia.


NLP voi auttaa sinua toteuttamaan juuri ne tarvittavat muutokset ajattelussa, käyttäytymisessä ja toiminnassa, joita monet "gurut” kehottavat tekemään, mutta eivät kykene kuitenkaan kertomaan miten ne muutokset tehdään.


NLP on siis malli siitä miten aivomme toimivat. NLP on joukko tekniikoita ja malleja siitä, mikä toimii. NLP ei tutki sitä miksi jokin asia meissä ei toimi, NLP antaa vastauksen siihen, miten me saamme nämä asiat toimimaan."


(Lähde: Suomen NLP-yhdistys)


Itselleni tällainen ratkaisukeskeinen ajattelu on ominaista ja ehkäpä siksi innostuin tästä aiheesta niin paljon. Syy-seuraussuhde, ihmisen käyttäytymisen ja ajattelun muutos kokemusten kautta sekä menneet tapahtumat ovat tietysti kiinnostavia, mutta eniten minua henkilökohtaisesti kiinnostaa se, miten voin vaikuttaa tulevaisuuteeni. En anna menneisyyteni liikaa määrittää minua, sillä voin ohjelmoida itseni uudelleen. Ja tämä ajatus kiehtookin minua erityisen paljon.


Mitä oikein NLP-harjoituksessa tapahtui?


Minulle tehtiin NLP-harjoitus nimeltään mielikuvaeditointi. Jos katsot tuon videon alta, niin huomaat kuinka aloin yhtäkkiä itkeä. Itku puhdistaa ja se itku tuli siksi, että tunsin vapauttavan, turvallisen tunteen. Mielikuvaeditoinnin avulla ahdistava olo ikäänkuin karkoitettiin ja epämiellyttävä tilanne muutettiin toisenlaiseksi. Sain työkalun, ankkurin, muistuttamaan mieltäni kuinka päästää tästä epämiellyttävästä tunteesta irti ja ottaa se hyvä tunne tilalle.

Onko sinulla mielen päällä jotain, jota haluat käsitellä enemmän tai haluaisit muuttaa itsessäsi? Olet ehkä yrittänyt ja mielestäsi olet päässyt epämiellyttävistäkin asioista yli, mutta syystä taikka toisesta törmäät aina saman kaltaisiin tilanteisiin. Ehdotan, että kokeilet NLP:tä. Sen avulla voit saada tasapainoa elämään, muuttaa liikaa kilteyttä terveeseen itsekkyyteen, vaihtaa jännityksen rentoon itsevarmuuteen tai vaikka päästä irti tupakasta. Tilanteita on monia - jokaisella meistä on ne omat heikkoutemme, taakkamme ja ongelmamme, mutta mielen ohjelmoinnin avulla näistäkin voidaan päästää irti.


Mikäli haluat ottaa yhteyttä videolla esiintyneeseen, ihanaan Kaija Kettuseen, niin yhteystiedot hänelle löytyvät tästä:


Valmennushuone Ketunpesä

Kaija Kettunen

P. 040 450 9907

kaija@valmennusketunpesa.fi

Instagram @valmennushuoneketunpesa

Facebook @valmennushuoneketunpesa


Kaija ottaa sinut vastaan myös etäyhteyden kautta, joten ei ole väliä missä päin Suomea tai maailmaa asut. Ota rohkeasti askel kohti muutosta!


Pidä itsestäsi huolta! ♡

Rakkaudella

Hilla

Sisällöntuottaja

Minä Olen -messut

some@minaolen.com

#blogi #keho #mieli #henki #perhe #työ #talous #hyvinvointi #NLP

176 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki